Neljapäev, 2. oktoober 2014

Aluseline vesi - miks see kasulik on?

pH toitumine ja dieet on maailmas üha enam teemaks ning kogub aina rohkem populaarsust. Sellegipoolest on eestikeelset informatsiooni aluselise vee kohta väga vähe. Meie postituse eesmärk ei ole rääkida dieedist vaid sellest, miks pH tasakaalu hoidmine on vajalik ja kuidas lihtsate toiduainete ja looduslikult aluselise mineraalveega seda hoida.


Haiguste ennetamine

Vesi on elu alus
Biokeemikud ja makroteadlased on seisukohal, et paljud haigused on tingitud liiga happelisest keskkonnast inimese organismis ja aluseliste toitude ja jookide tarvitamine aitab paljusid neid haigusi leevendada või isegi ära hoida. Normaalne pH veres on 7,3-7,45 ning sellest sõltub kui palju hapnikku rakkudesse jõuab. Just nimelt vähene hapnik rakkudes tekitab organismis lisapingeid ning võib-olla paljude haiguste (sh vähk) tekkepõhjuseks. Ka külmetushaigused ja gripiviirused on kergemad tulema kui keha on liigselt happeline. Nimelt teatud bakterid, mis viirusi ja külmetushaigusi edasi kannavad, armastavad happelist keskkonda ning on võimalised selles kiiremini paljunema. 



Happelised ja aluselised toidud

Toetudes eelnevale on oluline olla teadlik ja püüda hoida happelise-aluselise tasakaalu kehas. Enamik toitutest ja toiduainetest on happelised või muutuvad maos happeliseks. Nendeks on piimatooted (lehmapiim, juust), liha, kala, muna jt armsaks saanud toidud. Loomulikult ka magustoidud, alkohol ja teraviljatooted. 
 Seetõttu tuleb kindlasti tarvitada ka toiduaineid, mis on aluselised või muutuvad organismis aluseli-
Happelised-aluselised toidud ja joogid
seks. Nendeks on köögi- ja juurviljad, mõned tera- ja kaunviljad ning pähklid. Vaata lähemalt Jüri Tervisekeskuse kodulehelt, kus Dr. Raudsik on välja toonud happelisi-aluselisi jääkaineid tekitavad toiduained. Kuna põhitoiduainetest saame kätte muid vajalikke toitaineid, siis ainult aluselise toitumise peale üleminek võib tekitada muid terviseprobleeme. 
Küll aga tasuks hoiduda või sootuks loobuda energiarikastest ning pahelistest toitudest ja jookidest, mis on happelised või tekitavad kehas liialt palju happelisi jääkaineid (vt vasakpoolselt pildilt). Rohkem tasuks tarbida toiduaineid ja aluselist vett kuna aitab hoida organismis pH taset normaalsena.


Miks juua aluselist vett?

Tervise- ja toitumisnõustajad soovitavad juua looduslikult aluselist mineraalvett, sest see aitab tasakaalustada organismi pH-d. Nad toovad välja kolm peamist põhjust, miks aluselise vee joomine kasulik on:
a) neutraliseerib liighappelisust kehas
b) viib kehast välja kahjulikud happelised jääkained mis on enamike haiguste tekitajateks
c) aitab hoida luud ja hambad tugevad ning terved

Kuigi maailmas on üha rohkem saadaval erinevaid tablette ja lahusteid, mis muudavad vee aluseliseks, on toitumisnõustajad seisukohal, et looduslikult aluselisest veest, mis sisaldab ka looduslikke mineraale, saab organism ka kõige rohkem kasu. Tundub loogiline või mis? 

Luud ja hambad

Arstid ja teadlased on katsetega kindlaks teinud, et aluseline vesi aitab hoida luud ja hambad terved ning töökorras. Kaltsium on kasulik luudele, kuid seda tarbitakse suhteliselt vähe või siis viiakse vajalikud ained kehast välja ainevahetuse käigus. Fluoriidi allikaid on looduslikult vähe. Peamiseks allikaks on fluoriidi sisaldav hambapasta, millega me hommikuti ja õhtuti hambaid peseme. Kuid mis toimub hammastega päeval või peale igat söögikorda? Närimiskummid on leiutatud küll hammaste puhastamiseks, kuid on siiski tehislikud ning tihti lõhuvaid hambaid teistmoodi. Aluseline vesi, mis sisaldab piisavalt fluoriidi aitab hammaste tervist oluliselt parandada ja hoida. 

Siin kehtib paradigma, et kunagi ei ole kasulikke aineid piisavalt ja täpselt sellises koguses nagu päevas vajame. Küll aga saame kõik ise aidata kaasa sellele, et vajalike ainete tasakaalu enam-vähem korras hoida ja jälgida. Seda iseenda ja lähedaste parema enesetunde ja tervise nimel.


Kairi Kiivit,
Devin tootejuht

  
Allikad:
www.waterbenefitshealth.com
www.thebonejournal.com
www.jyritk.ee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar