pH toitumine ja dieet on maailmas üha enam teemaks ning kogub aina
rohkem populaarsust. Sellegipoolest on eestikeelset informatsiooni aluselise
vee kohta väga vähe. Meie postituse eesmärk ei ole rääkida dieedist vaid
sellest, miks pH tasakaalu hoidmine on vajalik ja kuidas lihtsate toiduainete
ja looduslikult aluselise mineraalveega seda hoida.
Haiguste ennetamine
Vesi on elu alus |
Biokeemikud ja makroteadlased on seisukohal, et paljud haigused on
tingitud liiga happelisest keskkonnast inimese organismis ja aluseliste toitude
ja jookide tarvitamine aitab paljusid neid haigusi leevendada või isegi ära
hoida. Normaalne pH veres on 7,3-7,45 ning sellest sõltub kui palju hapnikku
rakkudesse jõuab. Just nimelt vähene hapnik rakkudes tekitab organismis
lisapingeid ning võib-olla paljude haiguste (sh vähk) tekkepõhjuseks. Ka
külmetushaigused ja gripiviirused on kergemad tulema kui keha on liigselt
happeline. Nimelt teatud bakterid, mis viirusi ja külmetushaigusi edasi
kannavad, armastavad happelist keskkonda ning on võimalised selles kiiremini
paljunema.
Happelised ja aluselised toidud
Toetudes eelnevale on oluline olla teadlik ja püüda hoida
happelise-aluselise tasakaalu kehas. Enamik toitutest ja toiduainetest on
happelised või muutuvad maos happeliseks. Nendeks on piimatooted (lehmapiim,
juust), liha, kala, muna jt armsaks saanud toidud. Loomulikult ka magustoidud,
alkohol ja teraviljatooted.
Seetõttu tuleb kindlasti tarvitada ka toiduaineid, mis on aluselised või muutuvad organismis aluseli-
Happelised-aluselised toidud ja joogid |
seks. Nendeks on köögi- ja juurviljad,
mõned tera- ja kaunviljad ning pähklid. Vaata lähemalt Jüri Tervisekeskuse
kodulehelt, kus Dr. Raudsik on välja toonud happelisi-aluselisi jääkaineid tekitavad toiduained. Kuna põhitoiduainetest saame kätte muid vajalikke toitaineid, siis ainult aluselise toitumise peale üleminek võib tekitada muid terviseprobleeme.
Küll aga tasuks hoiduda või sootuks loobuda energiarikastest ning pahelistest toitudest ja jookidest, mis on happelised või tekitavad kehas liialt palju happelisi jääkaineid (vt vasakpoolselt pildilt). Rohkem tasuks tarbida toiduaineid ja aluselist vett kuna aitab hoida organismis pH taset normaalsena.
Miks juua aluselist vett?
Tervise- ja toitumisnõustajad soovitavad juua looduslikult
aluselist mineraalvett, sest see aitab tasakaalustada organismi pH-d. Nad
toovad välja kolm peamist põhjust, miks aluselise vee joomine kasulik on:
a) neutraliseerib liighappelisust kehas
b) viib kehast välja kahjulikud happelised jääkained mis on enamike haiguste tekitajateks
c) aitab hoida luud ja hambad tugevad ning terved
Kuigi maailmas on üha rohkem saadaval erinevaid tablette ja
lahusteid, mis muudavad vee aluseliseks, on toitumisnõustajad seisukohal, et
looduslikult aluselisest veest, mis sisaldab ka looduslikke mineraale, saab
organism ka kõige rohkem kasu. Tundub loogiline või mis?
Luud ja hambad
Arstid ja teadlased on katsetega kindlaks teinud, et aluseline
vesi aitab hoida luud ja hambad terved ning töökorras. Kaltsium on kasulik
luudele, kuid seda tarbitakse suhteliselt vähe või siis viiakse vajalikud ained
kehast välja ainevahetuse käigus. Fluoriidi allikaid on looduslikult vähe.
Peamiseks allikaks on fluoriidi sisaldav hambapasta, millega me hommikuti ja
õhtuti hambaid peseme. Kuid mis toimub hammastega päeval või peale igat
söögikorda? Närimiskummid on leiutatud küll hammaste puhastamiseks, kuid on
siiski tehislikud ning tihti lõhuvaid hambaid teistmoodi. Aluseline vesi, mis
sisaldab piisavalt fluoriidi aitab hammaste tervist oluliselt parandada ja
hoida.
Siin kehtib paradigma, et kunagi ei ole kasulikke
aineid piisavalt ja täpselt sellises koguses nagu päevas vajame. Küll aga
saame kõik ise aidata kaasa sellele, et vajalike ainete tasakaalu enam-vähem
korras hoida ja jälgida. Seda iseenda ja lähedaste parema enesetunde ja tervise
nimel.
Kairi Kiivit,
Devin tootejuht
Allikad:
www.waterbenefitshealth.com
www.thebonejournal.com
www.jyritk.ee
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar